Filet z sandacza na parze z warzywami

Propozycja na zdrowy, lekki i pożywny obiad. Świetna alternatywa dla osób dbających o dobrą formę i dietę.
Podstawą przygotowywanych na parze dań są zioła, które odgrywają kluczową rolę w uzyskaniu dobrego smaku.

Składniki
Porcja dla 2 os.

  • filet z sandacza, 2 szt.
  • włoszczyzna świeża lub mrożona paski, ok 200 g
  • przyprawa do ryb, 2 łyżki
  • pieprz cytrynowy, 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • masło, 2 łyżki
  • białe wytrawne wino lub woda, 1-2 łyżki

Wykonanie

  1. Filety sandacza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół.
  2. Następnie z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb (dobrze jest to zrobić wcześniej, żeby ryba przegryzła się).
  3. Tak przygotowaną rybę gotujemy na parze ok 15 min.
  4. W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
  5. Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy warzywa (włoszczyznę paski), chwilę podsmażamy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem do smaku i podlewamy winem lub wodą.
  6. Dusimy do miękkości warzyw.
  7. Gotowe warzywa wykładamy na talerzach, na nich układamy kawałki ryby.

Propozycja podania: z ryżem i sosem (przepis tutaj)

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.