Delikatne udka kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym.
Składniki
- mięso z udka kurczaka bez skóry, 500 g
- pieczarki, 7-8 średnich
- 0,5 l bulionu
- czosnek, 1 ząbek
- przyprawa do kurczaka, 3-4 łyżki
- tymianek, 1 łyżeczka
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3 kulki
- pieprz czarny, 5 kulek
- sól, pieprz
- mąka, do obtoczenia
- olej, do smażenia
Przygotowanie
- Mięso umyć i osuszyć.
- Posypujemy przyprawą do kurczaka.
- Lekko oprószyć mąką.
- Pieczarki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę (razem ze skórką)
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej
- Kurczaka dosyć mocno podsmażany z obu stron
- Dorzucamy pokrojony czosnek i po chwili pieczarki
- Posypujemy tymiankiem i smażymy razem chwilę
- Podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości kurczaka – ok 30 min.
- Po tym czasie redukujemy sos – odkrywamy i gotujemy ok 10 min. Jeśli nadal jest za rzadki to lekko zagęszczamy mąką (0,5 szklanki wody, 1-2 łyżki mąki , szczypta soli – mieszamy, żeby nie powstały grudki i wlewamy do sosu, gotujemy do zgęstnienia).
- Podajemy z ziemniakami, ulubioną kaszą lub ryżem i surówką.
Smacznego
Uwagi: pieczarki nie są zbyt intensywne w smaku dlatego do jego „podkręcenia” można dodać do sosu suszonego grzybka
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu
Pyszności!
Wyglądają przepysznie!
Dziękuję
Jestem akurat na etapie poszukiwań prostych, nieangażujących dań, więc może się skuszę!
Polecam i zapraszam serdecznie
Kolejny wspaniały przepis. Muszę tu zaglądać częściej ponieważ inspirujesz mnie w kuchni
Bardzo mi miło, zapraszam serdecznie
Uwielbiam pieczarki, a sos pieczarkowy jest mi dobrze znany. Wszystko z nim smakuje najlepiej.

Pozdrawiam.
Dziękuję
Lubie takie połączenia, pycha
Staram się odstawić mięso, także nie skorzystam.
Ale musi być smaczne
Podrzucę rodzicom, oni lubią takie połączenia smakowe
Wygląda pysznie
Dziękuję, smakują również całkiem nieźle
Smakowity pomysł na jutrzejszy obiad, dziękuję! Tyle że ja ze skórki nie zrezygnuje
Będą bardziej chrupiące ale równie pyszne
Mmmm… Aż się głodna zrobiłam. Pyszności.
Aż mi się zachciało
Hahaha, w takim razie do dzieła
W podobny sposób przygotowuję nie tylko kurczaka, ale także królika
Oj, dawno dawno nie jadłam królika