Złoty eliksir na zdrowie i odporność – naturalny antybiotyk

Dużymi krokami wchodzimy w okres jesienno-zimowy, kiedy częściej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia.
W tym czasie powinniśmy zadbać szczególnie o odporność, dostarczając naszemu organizmowi niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania i walki z infekcjami dawkę witamin oraz składników odżywczych.
Poniżej przedstawiam Wam moją tajną broń – taki mały „wspomagacz” naszej odporności oraz walki z przeziębieniem 😉

To idealne wsparcie dla całej rodziny.

Miód
Lecznicze właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca.
Ten złoty nektar od zawsze ceniony był również przez nasze babcie, bo kto z nas nie słyszał: „zrobię Ci herbatki z miodem” 😉
Miód jest nie tylko pyszny, ale ma również właściwości prozdrowotne, wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Świetnie sprawdza się również jako kosmetyk, posiada właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
Do najsławniejszych na świecie należą miody tymiankowe, pochodzące ze wzgórz w Grecji.
W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy, który jest produktem bardzo łatwo przyswajalnym, całkowicie trawi się w ciągu ok 2 godzin.
Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w chłodnym miejscu (najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie straci swych wartości przez 23 lata!

Imbir
Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, aczkolwiek lekko drzewną nutą to zasługa zingiberolu – składnika olejku eterycznego, natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości, dzięki nim imbir m.in. ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii, wzmaga apetyt, chroni przed tworzeniem się zakrzepów, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia, infekcje i migreny, dba o jamę ustną – ma działanie odkażające i odświeżające, zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu, polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący„, powodujący ogień w ciele. W tropikalnej Azji, gdzie rośnie, używa się go jako afrodyzjak.

 

Cytryna
Zarówno cytryna, sok z cytryny, jak i jej miękisz i skórka, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.: oczyszczają jelita, działają przeciwnowotworowo, wspomagają organizm przy przeziębieniu i grypie, łagodzą objawy alergiczne, są efektywne w łagodzeniu zaburzeń mózgowych, takich jak choroba Parkinsona, oczyszczają wątrobę, łagodzą dolegliwości związane ze wzrokiem, mają korzystny wpływ na choroby cukrzycowe, pomagają rozpuszczać kamienie w woreczku żółciowym i nerkach. Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik. Występujący w cytrynach dwuwęglan potasu pomaga neutralizować środowiskowe, pokarmowe i metaboliczne kwasy, których działanie wiąże się z procesami starzenia się organizmu, a także z wieloma chorobami.

Do dzieła! zbroimy się na jesień 😉

Składniki – ilość składników uzależniamy od wielkości słoika

  • imbir, korzeń
  • cytryna, cała ze skórą
  • miód
  • słoik
  1. Słoik wyparzamy we wrzątku lub w zmywarce i suszymy.
  2. Cytrynę dobrze czyścimy i kroimy w plastry (razem ze skórą), jak mniejszy słoik to w polówki.
  3. Korzeń imbiru (razem ze skórką) również kroimy w plastry.
  4. Przekładamy na przemian cytrynę z imbirem żeby zapełnić słoik – zostawiamy ok 1-1,5 cm od góry.
  5. Całość zalewamy miodem.
  6. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na ok 2 dni, żeby cytryna i imbir puściły soki.
  7. Po tym czasie eliksir jest gotowy.
  8. Dodajemy go do wody, herbaty lub pijemy 1 łyżkę 2 x dziennie.

Na zdrowie!

Uwagi: dodatkowym atutem eliksiru jest wyśmienity smak, który sprawia, że dzieci piją go bardzo chętnie jako pyszną cytrynową lemoniadę 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


69 odpowiedzi do “Złoty eliksir na zdrowie i odporność – naturalny antybiotyk”

  1. Uwielbiam takie eliksiry Wiem też że miód sporo kosztuje , ale warto wydać te pieniądze na naprawdę dobrej jakości miody ponieważ to jest inwestycja w nasze zdrowie! Nie przepadam za imbirem, ale myślę, że jak dodam niewielką ilość to smak nie będzie zbyt wuczuwalny?

    1. Zgadza się, miód naturalny, dobrej jakości posiada wartości zdrowotne i nie martw się, imbir jest praktyczne niewyczuwalny 😉

    2. Też robię taki domowy syrop, tylko tre imbir na tarce o małych oczkach. W smaku jest ostry więc moje dzieci nie przepadają za nim ale jest skuteczny. Pijemy jednaą łyżkę na odporność a w razie przeziębienia zwiększamy ilość.

      1. Tak, miód powinien przykrywać cytrynę. W lodówce może stać dość długo w zamkniętym słoiczku, trzeba raz na jakiś czas „zamerdać” , ale gwarantuję, że znika migusiem 😉 pozdrawiam

    1. Ja przechowuję kilka dni, potem przed podaniem poprostu sprawdzam czy nie sfermentował. Dodaję 1-2 łyżki do herbaty lub wody

    1. Do dowolnej wielkości słoika wkładamy na przemian plastry cytryny i imbiru, całość zalewamy miodem tak żeby od góry został ok 1 cm wolnego miejsca

      1. Czyli miodu do smaku nie jest lpwoedziane czy to ma być np pol szklanki miodu rozpuszczonego czy 4 lyzki? Pytam bo z reguły byly priporcje podane zebynie bylo za ostre od imbiru itp

        1. Nie podaję proporcji bo to zależy od wielkości słoika w którym przygotowujemy. Ogólnie zasada jest taka żeby cytryny i imbir zalać dokładnie miodem.

    1. Beata, całość zalewasz miodem. Nie ma proporcji, bo to zależy od wielkości pojemnika, w którym przygotowujesz. Pozdrawiam 😉

    1. Witaj Ilona, polecam trzymać w lodówce aby dłużej zachować świeżość, w cieple cytryna może zacząć fermentować. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.