Udka kurczaka w sosie pieczarkowym

Delikatne udka kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym.

Składniki

  • mięso z udka kurczaka bez skóry, 500 g
  • pieczarki, 7-8 średnich
  • 0,5 l bulionu
  • czosnek, 1 ząbek
  • przyprawa do kurczaka, 3-4 łyżki
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • pieprz czarny, 5 kulek
  • sól, pieprz
  • mąka, do obtoczenia
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć.
  2. Posypujemy przyprawą do kurczaka.
  3. Lekko oprószyć mąką.
  4. Pieczarki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę (razem ze skórką)
  5. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej
  6. Kurczaka dosyć mocno podsmażany z obu stron
  7. Dorzucamy pokrojony czosnek i po chwili pieczarki
  8. Posypujemy tymiankiem i smażymy razem chwilę
  9. Podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości kurczaka – ok 30 min.
  10. Po tym czasie redukujemy sos – odkrywamy i gotujemy ok 10 min. Jeśli nadal jest za rzadki to lekko zagęszczamy mąką (0,5 szklanki wody, 1-2 łyżki mąki , szczypta soli – mieszamy, żeby nie powstały grudki i wlewamy do sosu, gotujemy do zgęstnienia).
  11. Podajemy z ziemniakami, ulubioną kaszą lub ryżem i surówką.

Smacznego

Uwagi: pieczarki nie są zbyt intensywne w smaku dlatego do jego „podkręcenia” można dodać do sosu suszonego grzybka 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


22 Replies to “Udka kurczaka w sosie pieczarkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.