Pierś kurczaka ze szpinakiem w plecionce z ciasta francuskiego

Kurczak ze szpinakiem to często spotykana propozycja podania. Tym razem proponuję Wam aromatyczną pierś kurczaka faszerowaną szpinakiem i serem Camembert, pieczoną w plecionce z ciasta francuskiego.

Składniki

Porcja dla 2 osób

  • pierś kurczaka, 1 podwójna
  • szpinak mrożony rozdrobniony, 200-250 g
  • ciasto francuskie, 1 op.
  • śmietana 18%, 50 ml
  • ser Camembert, 2 plastry
  • czosnek, 2 ząbki
  • masło, 2 łyżki
  • jajko, 1 szt.
  • gałka muszkatołowa, na czubku łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka (ulubiona, u mnie ziołowa +pikantna), 2 łyżki
  • olej lub oliwa, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  • czarnuszka, do posypania

Wykonanie

  1. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na maśle, do momentu odparowania wody.
  2. Następnie dajemy drobno pokrojony lub wyciśniętym przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Po ok 2 min dolewamy śmietankę, mieszamy i po kolejnych 2 min zdejmujemy z gazu.
  4. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i od góry, w każdej, cienkim, długim nożem wycinamy kieszonkę (delikatnie, żeby nie rozciąć na wylot) 
  5. Przyprawę do kurczaka mieszamy z olejem lub oliwą i tak przygotowaną marynatą nacieramy piersi kurczaka, na zewnątrz i wewnątrz.
  6. Następnie kieszonki napełniamy farszem szpinakowym.
  7. Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół.
  8. Na środku każdej części układamy nafaszerowaną pierś kurczaka, na wierzchu każdej po plastrze sera Camembert i z obu stron nacinamy ok 2 cm paski.  Pierś kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim
  9. Ciasto zawijamy na przemian (jak na zdjęciu).
  10. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy zawinięte piersi kurczaka, każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujeny czarnuszką.
  11. Pieczemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez ok 40 minut, do monentu kiedy ciasto zarumieni się na złoty kolor.
Pierś kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim
Pierś kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.