Śledzie w zalewie octowej mają wyrazisty, kwaskowaty smak.
Świetnie sprawdzą się jako danie imprezowe, a w naszym domu często goszczą również na świątecznym stole.
Składniki
- świeże śledzie, 1 kg (tuszki bez głów)
- sól
- mąka, do obtoczenia
- olej, do smażenia
zalewa (zasada 1:3 – 1 szklanka octu na 3 szklanki wody)
- ocet 10%
- woda
- cebula, 5-6 szt.
- pieprz czarny kulki, 10-15 szt.
- ziele angielskie, 7-8 kulek
- liść laurowy, 5-6 szt.
Wykonanie
- Śledzie dokładnie myjemy i osuszamy.
- Następnie dość obficie oprószamy solą, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone śledzie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- W garnku gotujemy wodę z octem (3:1), do której dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, pieprz kulki, ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotujemy ok. 2-3 min.
- Usmażone śledzie układamy warstwami w dużej misce i zalewamy ciepłą zalewą (warstwa śledzi / zlewa i tak na przemian).
- Po wystudzeniu miskę przykrywamy płaskim talerzem i wstawiamy „do przegryzienia” do lodówki.
- Śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉