Miary i wagi kuchenne

W kuchni obok dobrego smaku oraz wyobraźni potrzebna jest bardzo często precyzja. W przepisach kulinarnych składniki odmierzana się na różne sposoby: na szklanki, gramy, mililitry, łyżki czy łyżeczki.
Dlatego, aby ułatwić sobie pracę w kuchni warto skorzystać z kuchennych przeliczników. Poniżej kilka standardów ułatwiających przygotowanie pysznych potraw.

Tradycyjne miarki

  • 1 szklanka             pojemność 250 ml
  • 1 łyżka                    pojemność 15 ml
  • 1 łyżeczka             pojemność 5 ml
  1 szklanka 1 łyżka 1 łyżeczka
woda 250 g 15 g 5 g
mleko 250 g 15 g 5 g
olej 230 g 14 g 5 g
śmietana 18% 230 g 12 g 4 g
śmietana 30% 270 g 16 g 5 g
miód 360 g 22 g 7 g
mąka pszenna 170 g 10 g 3 g
mąka ziemniaczana 190 g 10 g 3 g
mąka krupczatka 210 g 10 g 3 g
cukier 220 g 13 g 5 g
cukier puder 170 g 12 g 4 g
kakao 130 g 8 g 3 g
mleko w proszku 120 g 7,5 g 2,5 g
orzechy włoskie 130 g 8 g 4 g
orzechy laskowe 130 g 8 g 4 g
migdały zmielone 110 g 8 g 4 g
wiórki kokosowe 115 g 8 g 4 g
mak 160 g 10 g 3 g
ryż 230 g 14 g 5 g
kasza gryczana 170 g 10 g 4 g
kasza manna 180 g 11 g 4 g
kasza jęczmienna 180 g 11 g 4 g
płatki owsiane 90 g 5 g 2 g
bułka tarta 150 g 9 g 3 g
sól 300 g 20 g 6 g
żelatyna 4 g
proszek do pieczenia 10 g 3 g
drożdże suszone 4 g

 

Dawne miary i wagi

  • mendel           15 sztuk
  • tuzin                12 sztuk
  • kopa                0,25 l
  • kwarta            1 l
  • funt                  0,406 kg
  • metr                100 kg

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.