Schab duszony w sosie własnym z dodatkiem aromatycznych przypraw i suszonego grzyba to propozycja na smaczny tradycyjny obiad. Idealnie komponuje się z kaszami, makaronem czy ziemniakami.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- 2-4 plastry schabu, grubość ok 1,5 cm
- grzyby suszone, 2-3 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- ziele angielskie, 3 kulki
- liść laurowy, 2 szt.
- pieprz czarny, 5 kulek
- lubczyk lub magi, do smaku
- sól i pieprz, do smaku
- śmietana do zup i sosów, ok 50 ml
- mąka, do oprószenia
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w ok 150-200 ml ciepłej wody.
- Plastry schabu myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, następnie oprószamy mąką.
- Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, dość mocno z obu stron.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i dodajemy do patelni.
- Namoczone grzyby (jeśli są w całości kroimy w mniejsze kawałki) wrzucamy do mięsa i zalewamy wodą, w której się moczyły.
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki oraz kilka listków lubczyku.
- Jeśli wody jest za mało, to dolewamy jej tyle żeby mięso było przykryte.
- Całość dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos.
- Jeśli wciąż jest za rzadki wyjmujemy mięso, mąkę mieszamy z niewielką ilością wody i śmietany, wlewamy do sosu i dokładnie mieszamy. Po chwili przekładamy mięso do gotowego sosu.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Robię jutro!
Smacznego, daj znać jak smakował 😉
Mięsko wyszło pyszne.!
Cieszę się Aga! Pozdrawiam 🙂