Wyśmienite, lekkie danie dla osób dbających o linię – i nie tylko 😉
Jest zdrowe, pożywne i dostarcza wielu składników potrzebnych do utrzymania prawidłowej diety.
Składniki
Porcja dla 2 os.
- filet z ulubionej ryby (dorsz, snadacz, karp, itp.), 2 szt.
- sok z połowy cytryny
- pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka
- przyprawa do ryb, 1-2 łyżki
- marchew, 1 szt.
- pietruszka, 1 szt.
- seler, 0,5 szt.
- por, 1 szt,
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- pomidory krojone, 1 puszka (lub świeże)
- bazylia, 1 łyżeczka
- natka pietruszki
- sól i pieprz, do smaku
- masło, 1-2 łyżki
Wykonanie
- Filety płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz przyprawą do ryby z obu stron (dobrze jest to zrobić wcześniej, żeby ryba miała chwilkę na przegryzienie się).
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w talarki lub słupki.
- Podsmażamy chwilę na maśle, następnie podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 min.
- Do podduszonych warzyw dodajemy pomidory i smażymy całość do odparowania i zgęstnienia sosu.
- W międzyczasie dodajemy pokrojony w większe kawałki czosnek i bazylię.
- Pod koniec gotowania dodajemy pokrojona natkę pietruszki.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę warzyw, na nie wykładamy filety rybne i przykrywamy je pozostałymi warzywami.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok 35 min.
Propozycja podania: z sosem cytrynowym , ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Świetnie smakuje też bez dodatków.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉