Rosół z imbirem jest bardzo rozgrzewający. Zdrowotne działanie imbiru jest ogólnie znane, m. in. wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, dla kobiet w ciąży jest skutecznym środkiem redukującym mdłości, obniża poziom cukru we krwi, zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe. Dodany do tradycyjnego polskiego rosołu podkreśla i zaostrza jego smak. Imbir jest jedną z najbardziej popularnych przypraw używanych w kuchni chińskiej. Rosół z imbirem to właśnie jedna ze specjalności Chińczyków.
Składniki
- kurczak, cały (bez piersi, wykorzystuję je do innego dania)
- włoszczyzna, 1 pęczek
- natka, 1 pęczek
- lubczyk, 2-3 listki lub magi
- ziele angielskie, 5-6 kulek
- liść laurowy, 4-5 listków
- pieprz czarny, ok 10 kulek
- imbir korzeń, 5-6 plastrów
- cebula, 1 szt.
- sól, pieprz
- ulubiony makaron (ugotowany wg wskazówek na opakowaniu)
Przygotowanie
- Kurczaka rozbieramy na części, myjemy.
- Wrzucamy do zimniej wody i gotujemy 2-3 godziny, powinien lekko „pyrkać” 🙂
- Po tym czasie odszumiamy wywar zbierając łyżką z powierzchni wszystkie pływające elementy, żeby wywar był przejrzysty.
- Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny kulki i solimy ok 1 łyżki.
- Obraną, umytą włoszczyznę dorzucamy do rosołu (zielone liście pietruszki i selera dokładnie płuczemy, również wrzucamy) + natka.
- Cebulę opalamy nad ogniem i dodajemy do rosołu.
- Gotujemy do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania wrzucamy lubczyk, plastry imbiru i gotujemy jeszcze ok 10-15 min.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem mielonym ew. magi.
- Na talerzu wykładamy ugotowany makaron i zalewamy gorącym rosołem.
- Posypujemy pokrojoną natką.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Jak zwykle, smakowite i intrygujące 🙂
Dziękuję Elu, zapraszam do degustacji 😉 pozdrawiam
Przypomniałas mi zapach dzieciństwa Aż mam chęć sama zrobić taki rosołek 😉
Cieszę się, w takim razie do dzieła 😉 pozdrawiam
Mój mąż byłby zachwycony, ja jestem wegetarianką i chętnie poczytam proste i bezmięsne przepisy 🙂
Zapraszam, coś tam się powinno znaleźć 😉
Uwielbiam rosół, ale z imbirem nigdy nie jadłam. Chętnie następnym razem potestuję.
Polecam, ma fajny wyrazisty smak 🙂
Bardzo lubię dodatek imbiru do rosołu 🙂 super! Jeszcze bardziej mi sam wywar smakuje jak jest nie tylko na drobiu No i obowiązkowo z grzybek suszony dos smaczku. Mniam! ❤️
Mmm, pychota 🙂
Rosól i imbir. To nie może się nie udać, choć rosół już sam w sobie ma rozgrzewające właściwości.
Dokładnie, ale jesienną porą można go jeszcze wspomóc 😉
Zawsze robię rosół według własnego przepisu ale kusisz – dodam następnym razem imbir 🙂
Polecam, dodaje fajnego smaczku
Mmm smak mojego dzieciństwa 🙂
Mojego też
uwielbiam rosół na pewno skorzystam z przepisu z imbirem 🙂
Polecam
Przydało by mi się teraz takie rozgrzanie 🙂 W niedzielę chętnie do rosołu dodam imbiru 🙂
Rosół sam w sobie jest rozgrzewający a imbir jeszcze podkręca jego moc
Nie jem mięsa, ale przepis ciekawy 🙂
Do bulionu warzywnego też można dorzucić
Brzmi ciekawie – wypróbuję w wersji warzywnej bo bulion gotuję na ogół tylko na samej włoszczyźnie. 🙂
Fajnie, imbir powinien dodać troszkę wyrazistości
Nigdy do rosołu nie dodawałam imbiru, ale w sumie lubczyku też nie 🙂 W niedzielę będzie grany rosołek więc się zainspiruję Twoim przepisem 🙂
Bardzo miło, smacznego
Rosół uwielbiam, ale takiego z imbirem jeszcze nie próbowałem. 😉
Polecam, ma podwójnego „kopa” 😉