Pinsa z szynką szwarcwaldzką, pomidorkami, mozzarellą i rukolą

Pinsa z szynką szwarcwaldzką, pomidorkami , mozzarellą i rukolą, na gotowym cieście, to szybkie, proste i mega smaczne danie/przekąska imprezowa, którą zrobisz w 10-15 minut już z pieczeniem!

Pinsa – rzymska, mniej kaloryczna koleżanka pizzy i focacci – to placki, które były często jadane przez mieszkańców starożytnego Rzymu. Nazwa dania pochodzi od łacińskiego słowa „pinsere”, które oznacza „rozciągać”.

Składniki
Porcja dla 2-4 osób

  • pinsa, 250g (1 op. u mnie z Lidla)
  • szynka szwarcwaldzka, 80 g (1 op.)
  • sos pomidorowy – ulubiony, 4-5 łyżek (u mnie Sos Combino Arrabbiata z Lidla)
  • pomidorki koktajlowe, 8-10 szt.
  • mozzarella kulka, 125 g (1 op.)
  • rukola, 2-3 garści (u mnie duuużo, uwielbiam 😉 )
  • oregano, 1 łyżka
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 240 st.
  2. Pinsę wyjmujemy z opakowania i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch polewamy delikatnie oliwą z oliwek.
  3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 2 min.
  4. Po tym czasie wyjmujemy pinsę i wykładamy pozostałe składniki.
  5. Zaczynamy o posmarowania sosem pomidorowym i posypujemy oregano.
  6. Następnie wykładamy szynkę szwarcwaldzką (ja zwijam w „różyczki”), pomidorki koktajlowe (przekrawam na pół) i na górę pokrojoną w plastry mozzarellę.
  7. Gotową pinsę wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 4-5 min., obserwujemy kiedy nabierze złotego koloru i ser się rozpuści.
  8. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rukolą, skrapiamy jeszcze raz oliwą z oliwek i gotowe.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.