Marchewka w sosie słodko-kwaśnym

Najlepsza marchewka jaką jadłam ever!
Wyśmienity dodatek do dań obiadowych. Przepis dostałam od świetnej Pani Domu, która raczyła nas swoimi specjałami przy każdej wizycie w Jej domu. Pani Basiu…… dziękuję! 

Składniki
Porcja na 7 słoików 300 ml

  • marchewka, 1,5 kg
  • papryka czerwona, 1 szt
  • cebula, 1 szt (duża)
  • przecier pomidorowy, 190 g
  • keczup, 200 g (u mnie Włocławek)
  • cukier, 1 szklanka
  • sól, 1 łyżka
  • pieprz, 0,5 łyżeczki
  • olej, 0,5 szklanki
  • ocet, 0,5 szklanki

Wykonanie

  1. Słoiki wyparzamy i osuszamy.
  2. Marchew myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  3. Gotujemy al’dente ok 10-15 min. Odcedzamy.
  4. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  6. Do dużego garnka dodajemy ocet, olej, keczup, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, pokrojoną paprykę i cebulę. Zagotowujemy.
  7. Następnie dodajemy ugotowaną marchew. Całość mieszamy i gotujemy razem ok 5 min.
  8. Gorącą marchew przekładamy do słoików. Dobrze zakręcamy.
  9. Blaszkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i do zimnego urządzenia wstawiamy weki tak, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Włączamy piekarnik na 120 st. C, góra – dół i od momentu osiągnięcia temperatury liczymy czas 20 minut. Po wyznaczonym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki na ok. 15 min. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Więcej informacji na temat pasteryzacji znajdziesz TUTAJ

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


10 odpowiedzi do “Marchewka w sosie słodko-kwaśnym”

  1. Marchewka super. Pierwszy raz jak zrobilam , rozeszla sie szybko, rodzina posmakowala i byla zachwycona, robie następną porcje. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.