Pasta alla carbonara

Makaron w delikatnym, kremowym, jednak wyrazistym sosie.
Idealna propozycja na szybki, smaczny obiad dla zabieganych.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • makaron, 200 g (zwykle spaghetti, ale może być tagliatelle, penne)
  • jajka (żółtka), 3 szt.
  • boczek wędzony, ok 150 g
  • czosnek, 1 ząbek
  • cebula, 1 szt.
  • ser pecorino lub parmezan, ok 40 g
  • śmietana kremówka, ok 150 ml
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz, do smaku
  • oliwa, 3-4 łyżki

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
  2. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, szklimy.
  3. W miseczce roztrzepujemy żółtka ze śmietanką, dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  4. Pod patelnią z boczkiem zmniejszamy ogień, dodajemy makaron + chochlę wody, w której się gotował i mieszamy.
  5. Na patelnię wlewamy masę z żółtek, całość dokładnie mieszamy i ściągamy patelnię z ognia.
  6. Gotowe danie posypujemy na talerzach odrobiną parmezanu i natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.