Kurczak z ryżem i warzywami po chińsku

Kurczak z ryżem i warzywami po chińsku
Kurczak z ryżem i warzywami po chińsku

Lubicie łatwe i szybkie dania?
Poniżej właśnie jedno z tych, które jest moim ulubionym, kiedy nie mam czasu albo pomysłu na obiad. Jego zaletą jest również to, że można zabrać je do pracy, serwować na imprezie lub po prostu na obiad czy kolację.

Składniki
Porcja dla >4 os.

  • pierś kurczaka, 2 szt.
  • ryż, 1 torebka (120 g)
  • kukurydza z puszki, ok 150 g
  • mieszanka chińska mrożona, ok 600 g
  • przyprawa orientalna lub chińska do kurczaka, 2-3 łyżki
  • olej, do smażenia
  • kurkuma, 1 łyżka
  • curry, 1 łyżka
  • sos sojowy, 1-2 łyżki
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • liść laurowy, 2 szt.
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do miski.
  3. Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą orientalną do kurczaka. Mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.
  4. Następnie podsmażamy na patelni grillowej (lub zwykłej).
  5. Ryż gotujemy al dente wg. wskazówek na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, kurkumy, liści laurowych i ziela angielskiego.
  6. W woku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy mieszankę chińską. Po chwili posypujemy ją curry i smażymy mieszając od czasu do czasu.
  7. Po ok 4-5 min. dodajemy grillowanego kurczaka, ugotowany ryż, odsączoną kukurydzę, sos sojowy i mieszamy.
  8. Chwilę razem smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *