Królowa jesieni w kolejnej odsłonie. Rozgrzewająca, zdrowa i smaczna zupa-krem.
Składniki
- dynia, 1 kg
- marchew, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- bulion, 3 szklanki
- olej rzepakowy, 2 łyżki
- śmietana 18% do zup i sosów, 4 łyżki
- gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
- curry, 0,5 łyżeczki
- pieprz cayenne lub chilli, 0,5 łyżeczki
- imbir, 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz
- pestki dyni do dekoracji
Wykonanie
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
- Marchew, cebulę i czosnek obieramy i również kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej, przekładamy wszystkie składniki i smażymy mieszając ok 5 min.
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
- Pod koniec gotowania wrzucamy przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Całość blendujemy, aż uzyskamy konsystencję kremu.
- Próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Do każdego talerza zupy dodajemy łyżeczkę śmietanę i dekorujemy pestkami dyni.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
l’air délicieux
Fantastic photo, looks delicious
Andre, thanks 😉
Nie umiem się przekonać do dyni, chociaż tak naprawdę nie miałam jeszcze okazji jej spróbować. Nie wiem skąd ta niechęć, chyba najwyższy czas ją przełamać.
Serdecznie zachęcam, miałam tak samo, ale od kiedy się przełamałam jestem jej fanką 😉
Super. Krem z dyni jest pyszny, ja lubię też w wersji z pieczoną papryką i pomidorami i czosnkiem:)
mmm, pychota 😀
Mój ulubiony przepis na dynię <3 Robię w identyczny sposób, zajadamy się całą rodziną.
Ale miło, pozdrawiam serdecznie 🙂