Co takiego kryje w sobie największy owoc egzotyczny rosnący na drzewie i jak oddziałuje na nasz organizm?
Jackfruit (dżakfrut) to największy owoc egzotyczny rosnący na drzewie – owoc drzewa bochenkowego. Pochodzi z Azji i nie jest zbyt popularny w Polsce.
Jackfruit to owoc wysokokaloryczny – w 100 g owocu jest około 94 kcal, ale zawierający wiele cennych witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe, reguluje poziom cukru we krwi, utrzymuje równowagę elektrolitów dzięki czemu zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.
Owoc jest w całości jadalny – miąższ oraz pestki. Jego skóra jest twarda i pokryta kolcami.
Same owoce dostarczają znaczących ilości witaminy A, C, B1, B2 i niacyny, a także składników mineralnych: wapnia, żelaza, manganu, magnezu, potasu i cynku. Jackfruit jest jednym z nielicznych owoców, który zawiera więcej potasu niż banany!
Lignany zawarte w owocu pobudzają pracę jelit.
Pestki tego owocu są bardzo cenione w diecie wegan i wegetarian.
Smak dżakfrutów porównywany jest do połączenia banana z ananasem.
Dżakfruty wykorzystuje się do deserów, jak i dań głównych – istnieją przepisy, w których wykorzystywany jest jako mięso, ze względy na zbliżony smak.
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 😉