Aromatyczny, wyrazisty w smaku gulasz z łopatki wieprzowej idealnie komponuje się z kaszami, makaronami i ziemniakami.
Świetny do placków ziemniaczanych.
Składniki
Porcja dla 3-4 osób
- łopatka wieprzowa, 0,5 kg
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- papryka ostra, szczypta
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- sól i pieprz, do smaku
- ziele angielskie, 3 kulki
- liść laurowy, 3 szt.
- pieprz czarny, 5-6 kulek
- lubczyk, kilka listków lub magi
- rozmaryn, 1 gałązka
- grzyb suszony, 1-2 szt.
- mąka, do oprószenia mięsa ew. do zagęszczenia sosu
- olej, do smażenia
- bulion, 0,5 l
Wykonanie
- Grzyby moczymy w ok 50 ml ciepłej wody.
- Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubszą kostkę.
- Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami z obu stron, następnie oprószamy mąką.
- Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, dość mocno z obu stron.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i dodajemy do patelni.
- Namoczone grzyby dodajemy do mięsa – z wodą, w której się moczyły.
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki oraz kilka listków lubczyku i rozmarynu.
- Całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (ok 1,5 godz.)
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos.
- Jeśli wciąż jest za rzadki zagęszczamy go mąką wymieszaną z niewielką ilością wody (wlewamy do sosu i dokładnie mieszamy).
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉