Jedna z najbardziej wiosennych zup. Jej buraczkowo – śmietankowy smak i chrupkość warzyw to hit majowego menu.
Składniki
- botwinka, 1 spory pęczek
- burak, 1-3 szt. (w zależności od wielkości buraczków w botwince)
- włoszczyzna: marchewka, 1 szt.; pietruszka – korzeń, 1 szt., seler, kawałeczek (lub mrożona włoszczyzna w paskach)
- ziemniaki, 2-3 szt.
- bulion (najlepiej mięsny), ok. 750 ml
- śmietana 18%, 100 ml
- sok z cytryny, 1 łyżka
- liść laurowy, 2-3 szt.
- ziele angielskie, 3-4 kulki
- pieprz czarny, 5-6 kulek
- sól i pieprz, do smaku
- cukier, do smaku
- koperek
- jajko ugotowane na twardo, 1 szt. do każdej porcji
Wykonanie
- Do podgrzanego bulionu dodajemy obrane, pokrojone w kostkę buraki i gotujemy.
- Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Po chwili wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kulki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Odcinamy liście botwinki od buraczków, dokładnie je myjemy, a buraczki obieramy ze skórki. Liście siekamy razem z gałązkami, buraczki kroimy w plasterki lub kosteczkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw.
- Następnie dodajemy sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę (do śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy).
- Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Propozycja podania: zupę na talerzach posypujemy świeżym, pokrojonym koperkiem. Na wierzchu każdej porcji układamy przekrojone na pół lub w ćwiartki ugotowane na twardo jajko.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉