Botwinka – wiosenna zupa z jajem

Jedna z najbardziej wiosennych zup. Jej buraczkowo – śmietankowy smak i chrupkość warzyw to hit majowego menu.

Składniki

  • botwinka, 1 spory pęczek
  • burak, 1-3 szt. (w zależności od wielkości buraczków w botwince)
  • włoszczyzna: marchewka, 1 szt.; pietruszka – korzeń, 1 szt., seler, kawałeczek (lub mrożona włoszczyzna w paskach)
  • ziemniaki, 2-3 szt.
  • bulion (najlepiej mięsny), ok. 750 ml
  • śmietana 18%, 100 ml
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • liść laurowy, 2-3 szt.
  • ziele angielskie, 3-4 kulki
  • pieprz czarny, 5-6 kulek
  • sól i pieprz, do smaku
  • cukier, do smaku
  • koperek
  • jajko ugotowane na twardo, 1 szt. do każdej porcji

Wykonanie

  1. Do podgrzanego bulionu dodajemy obrane, pokrojone w kostkę buraki i gotujemy.
  2. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Po chwili wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kulki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  4. Odcinamy liście botwinki od buraczków, dokładnie je myjemy, a buraczki obieramy ze skórki. Liście siekamy razem z gałązkami, buraczki kroimy w plasterki lub kosteczkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw.
  5. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę (do śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy).
  6. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Propozycja podania: zupę na talerzach posypujemy świeżym, pokrojonym koperkiem.  Na wierzchu każdej porcji układamy przekrojone na pół lub w ćwiartki ugotowane na twardo jajko.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.