Zdrowsza wersja batonów z dużą dawką energii.
Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.
Składniki
(u mnie foremka 14×20 cm)
- masło orzechowe, 1 szkl.
- miód, 0,5 szkl.
- płatki owsiane
- ulubione bakalie, 1 garść
- dodałam mix: sezam biały, sezam czarny, siemię lniane, 1 łyżka
Wykonanie
- Masło orzechowe rozpuszczamy w garnku na malutkim ogniu, często mieszając.
- Dodajemy miód, mieszamy.
- Następnie dodajemy płatki owsiane – dajemy ich tyle aby masa była gęsta i twardawa po wymieszaniu.
- Na koniec dodajemy sezam i siemię lniane, mieszamy.
- Tak przygotowaną masę wykładamy do formy lub na blaszkę, formując cienki prostokąt.
- Odstawiamy do lodówki na ok 1-2 godz.
*przed krojeniem na batony dobrze wyjąć masę na chwilę z lodówki, żeby lekko zmiękła
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉