Pinsa z szynką szwarcwaldzką, pomidorkami , mozzarellą i rukolą, na gotowym cieście, to szybkie, proste i mega smaczne danie/przekąska imprezowa, którą zrobisz w 10-15 minut już z pieczeniem!
Pinsa – rzymska, mniej kaloryczna koleżanka pizzy i focacci – to placki, które były często jadane przez mieszkańców starożytnego Rzymu. Nazwa dania pochodzi od łacińskiego słowa „pinsere”, które oznacza „rozciągać”.
Składniki
Porcja dla 2-4 osób
- pinsa, 250g (1 op. u mnie z Lidla)
- szynka szwarcwaldzka, 80 g (1 op.)
- sos pomidorowy – ulubiony, 4-5 łyżek (u mnie Sos Combino Arrabbiata z Lidla)
- pomidorki koktajlowe, 8-10 szt.
- mozzarella kulka, 125 g (1 op.)
- rukola, 2-3 garści (u mnie duuużo, uwielbiam 😉 )
- oregano, 1 łyżka
- oliwa z oliwek
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewamy do 240 st.
- Pinsę wyjmujemy z opakowania i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch polewamy delikatnie oliwą z oliwek.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 2 min.
- Po tym czasie wyjmujemy pinsę i wykładamy pozostałe składniki.
- Zaczynamy o posmarowania sosem pomidorowym i posypujemy oregano.
- Następnie wykładamy szynkę szwarcwaldzką (ja zwijam w „różyczki”), pomidorki koktajlowe (przekrawam na pół) i na górę pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Gotową pinsę wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 4-5 min., obserwujemy kiedy nabierze złotego koloru i ser się rozpuści.
- Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rukolą, skrapiamy jeszcze raz oliwą z oliwek i gotowe.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 🙂