Makaron w delikatnym, kremowym, jednak wyrazistym sosie.
Idealna propozycja na szybki, smaczny obiad dla zabieganych.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- makaron, 200 g (zwykle spaghetti, ale może być tagliatelle, penne)
 - jajka (żółtka), 3 szt.
 - boczek wędzony, ok 150 g
 - czosnek, 1 ząbek
 - cebula, 1 szt.
 - ser pecorino lub parmezan, ok 40 g
 - śmietana kremówka, ok 150 ml
 - natka pietruszki
 - sól i pieprz, do smaku
 - oliwa, 3-4 łyżki
 
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
 - W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, szklimy.
 - W miseczce roztrzepujemy żółtka ze śmietanką, dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
 - Pod patelnią z boczkiem zmniejszamy ogień, dodajemy makaron + chochlę wody, w której się gotował i mieszamy.
 - Na patelnię wlewamy masę z żółtek, całość dokładnie mieszamy i ściągamy patelnię z ognia.
 - Gotowe danie posypujemy na talerzach odrobiną parmezanu i natką pietruszki.
 
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

