Sezon na ogórki małosolne uważam za otwarty!
Wiosenny klasyk – świetny smak, cudowny zapach to zapowiedź nadchodzącego lata 😉
Ogórki są rewelacyjnym dodatkiem do dań głównych i idealną przekąską.
Składniki
- ogórki gruntowe, 1 kg (najlepiej mniej więcej tej samej wielkości)
- zestaw do kiszenia, 1 szt. (koper, liść chrzanu, korzeń chrzanu)
- koperek, 1 pęczek
- czosnek, 4-5 ząbków
- liście laurowe, 2-3 szt.
- kilka liści wiśni (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżka soli kamiennej na 1 litr wody
Wykonanie
- Ogórki moczymy w zimnej wodzie ok 2 godzin, dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki.
- Słoik, w którym będziemy je kisić wyparzamy.
- Na dno słoika układamy: liść chrzanu, koper i koperek (ew. liść wiśni).
- Następnie ciasno układamy ogórki, które przekładamy pokrojonym na mniejsze kawałki korzeniem chrzanu i ząbkami czosnku.
- Na wierzchu układamy liść chrzanu.
- Całość zalewamy przegotowaną letnią wodą z solą – powyżej poziomu ogórków.
- Przykrywamy talerzykiem lub pokrywką.
- Odstawiamy na kilka dni w zacienione miejsce.
*Pierwsza tura gotowa jest już po 2-3 dniach, kolejne bardziej ukiszone z każdym kolejnym dniem 😉
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉