Leczo

Leczo, przepis
Leczo

Można podawać jako danie obiadowe lub jako danie „imprezkowe” 😉

Składniki

  • pomidor, 4 szt. lub pomidory krojone, 2 puszki
  • cebula duża, 4 szt.
  • papryka czerwona, 4 szt.
  • cukinia, 1 szt.
  • pieczarki, 30 dag
  • czosnek, 1 ząbek
  • kiełbasa (używam Złotą), 4 szt.
  • sól, pieprz
  • cukier
  • bazylia
  • przecier pomidorowy, do zagęszczania i „podkręcenia”  smaku

 

Przygotowanie

  1. Pomidory i paprykę obrać ze skóry, pokroić w małą kostkę.
  2. Pieczarki umyć, pokroić.
  3. Cebulę obrać, pokroić.
  4. Czosnek, drobno pokroić.
  5. Kiełbasę pokroić w małą kostkę.
  6. Do garnka wlać trochę oliwy. Wrzucić kiełbasę, lekko podsmażyć.
  7. Dorzucić cebulkę i czosnek, dusić na małym ogniu.
  8. Pokrojoną paprykę wrzucić do garnka.
  9. Pieczarki podsmażyć na patelni, wrzucić do garnka.
  10. Pokrojoną cukinię wrzucić do garnka. Poddusić chwilkę.
  11. Dodać pomidory. Wymieszać i dusić.
  12. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i cukrem do smaku (powinno być czuć lekko słodkawy posmak). 
  13. Na koniec dołożyć 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego.
  14. Gotować chwilkę pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  15. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Smacznego

8 odpowiedzi do “Leczo”

    1. Do tego można podawac jako danie obiadowe, można również zamrozić i mieć awaryjnie w razie nalotu niespodziewanych gości 😉

Dodaj komentarz