Ogórki małosolne

Sezon na ogórki małosolne uważam za otwarty!
Wiosenny klasyk – świetny smak, cudowny zapach to zapowiedź nadchodzącego lata 😉
Ogórki są rewelacyjnym dodatkiem do dań głównych i idealną przekąską. 

Składniki

  • ogórki gruntowe, 1 kg (najlepiej mniej więcej tej samej wielkości)
  •  zestaw do kiszenia, 1 szt. (koper, liść chrzanu, korzeń chrzanu)
  • koperek, 1 pęczek
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • liście laurowe, 2-3 szt.
  • kilka liści wiśni (opcjonalnie)
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej na 1 litr wody

Wykonanie

  1. Ogórki moczymy w zimnej wodzie ok 2 godzin, dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki.
  2. Słoik, w którym będziemy je kisić wyparzamy.
  3. Na dno słoika układamy: liść chrzanu, koper i koperek (ew. liść wiśni).
  4. Następnie ciasno układamy ogórki, które przekładamy pokrojonym na mniejsze kawałki korzeniem chrzanu i ząbkami czosnku.
  5. Na wierzchu układamy liść chrzanu.
  6. Całość zalewamy przegotowaną letnią wodą z solą – powyżej poziomu ogórków.
  7. Przykrywamy talerzykiem lub pokrywką.
  8. Odstawiamy na kilka dni w zacienione miejsce.

*Pierwsza tura gotowa jest już po 2-3 dniach, kolejne bardziej ukiszone z każdym kolejnym dniem 😉

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.