Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu pomidorowa z soczewicą to świetna propozycja na gęstą, sycącą i aromatyczną zupę.

Składniki
Porcja dla 3-4 os.

  • bulion, 1 l
  • przecier pomidorowy, 0,5 l
  • marchew, nieduża 2-3 szt.
  • pietruszka (korzeń), 1 szt.
  • seler, nieduży kawałek
  • por, nieduży – biała część
  • cebula, 1 szt
  • czerwona soczewica, ok. 100 g
  • makaron Orzo, ok 100 g – jego inne nazwy to: manestra, kritharaki, rosa marina, reiskornpasta lub makaron gallo pion – przypomina ziarna ryżu, w naszej polskiej wersji na opakowaniu jest napis „makaron ryż” i tego właśnie używam
  • mielony kmin rzymski, 0,5 łyżeczki
  • mielona kolendra, 0,5 łyżeczki
  • ostra papryka, szczypta
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • śmietana do zup (opcjonalnie)
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę kroimy w kosteczkę.
  3. W garnku rozgrzewamy ok 4-5 łyżek oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy chwilkę, cały czas mieszając (ok 2-3 min.).
  4. Następne wlewamy bulion i gotujemy ok 5-10 min. do czasu kiedy warzywa lekko zmiękną.
  5. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i soczewicę.
  6. Zupę przyprawiamy kminem, kolendrą, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  7. Gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając bo soczewica lubi się przypalać, do czasu kiedy soczewica będzie miękka (ok 15 min.) – pilnujmy, żeby jej nie rozgotować.
  8. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i dokładnie mieszamy.
  9. Zupę można zabielić śmietaną ale ja tego nie robię.
  10. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.