Lekkie, delikatne w smaku danie, które przygotujecie szybko i łatwo.
Delikatny, soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem marchewki i groszku to idealny pomysł na pyszny obiad.
Składniki
Porcja dla 2-3 osób
- pierś kurczaka, 1 podwójna
- mrożonka – marchewka z groszkiem, 450-500 g
- bulion, 0,5 l
- masło, 2 łyżki
- mąka, 2 łyżeczki
- śmietana 18%, 250 ml
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.
- Przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem ze wszystkich stron.
- Na rozgrzane w głębokiej patelni masło wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy na niedużym ogniu, często mieszając, do momentu kiedy zmieni kolor na jasny – nie rumienimy mięsa.
- Następnie wlewamy gorący bulion i wrzucamy zamrożoną marchewkę z groszkiem. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż groszek zmięknie (ok. 10 minut).
- Do śmietany dodajemy mąkę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Dodajemy 5 łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy. Dolewamy do potrawki, mieszamy i gotujemy chwilkę na małym ogniu. - Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy solą i pieprzem.
Propozycja podania: z ryżem lub ziemniaczanym purée
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉