Smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu pomidorowa z soczewicą to świetna propozycja na gęstą, sycącą i aromatyczną zupę.
Składniki
Porcja dla 3-4 os.
- bulion, 1 l
- przecier pomidorowy, 0,5 l
- marchew, nieduża 2-3 szt.
- pietruszka (korzeń), 1 szt.
- seler, nieduży kawałek
- por, nieduży – biała część
- cebula, 1 szt
- czerwona soczewica, ok. 100 g
- makaron Orzo, ok 100 g – jego inne nazwy to: manestra, kritharaki, rosa marina, reiskornpasta lub makaron gallo pion – przypomina ziarna ryżu, w naszej polskiej wersji na opakowaniu jest napis „makaron ryż” i tego właśnie używam
- mielony kmin rzymski, 0,5 łyżeczki
- mielona kolendra, 0,5 łyżeczki
- ostra papryka, szczypta
- natka pietruszki, 1 pęczek
- śmietana do zup (opcjonalnie)
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
- Obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę kroimy w kosteczkę.
- W garnku rozgrzewamy ok 4-5 łyżek oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy chwilkę, cały czas mieszając (ok 2-3 min.).
- Następne wlewamy bulion i gotujemy ok 5-10 min. do czasu kiedy warzywa lekko zmiękną.
- Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i soczewicę.
- Zupę przyprawiamy kminem, kolendrą, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając bo soczewica lubi się przypalać, do czasu kiedy soczewica będzie miękka (ok 15 min.) – pilnujmy, żeby jej nie rozgotować.
- Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i dokładnie mieszamy.
- Zupę można zabielić śmietaną ale ja tego nie robię.
- Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉