Banalnie prosty pomysł na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie.
Składniki
Porcja na 4 kokilki
- ulubione pieczywo tostowe, 4 szt. (kromki)
- jajko, 4 szt.
- ulubione dodatki, u mnie: szczypior, czerwona papryka, szynka, odrobina tartego żółtego sera, kiełki rzodkiewki do dekoracji
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Z każdej kromki pieczywa tostowego wycinamy jak największy okrąg (ja zrobiłam to szerokim kubkiem).
- Oddzielamy wycięte okręgi od skórki i każdy rozwałkowujemy na płasko (wałkiem do ciasta).
- Tak przygotowane pieczywo wykładamy do spryskanej olejem formy na muffinki, tworząc kształt miseczki.
- Następnie każdą „kokilkę” lekko solimy i pieprzymy, wykładamy nasze drobno pokrojone dodatki (szczypior, paprykę, ser, wędlinę, itd.).
- Na wierzch każdej „kokilki” delikatnie wylewamy jajko, które również lekko solimy i pieprzymy.
- Całość pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok 15 min. – czas pieczenia zależy od stopnia ścięcia jajka do takiego jaki lubicie.
- Upieczone „kokilki” wykładamy na talerze i dekorujemy kiełkami.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉