Kokilki z chleba tostowego z jajkiem

Banalnie prosty pomysł na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie.

Składniki
Porcja na 4 kokilki

  • ulubione pieczywo tostowe, 4 szt. (kromki)
  • jajko, 4 szt.
  • ulubione dodatki, u mnie: szczypior, czerwona papryka, szynka, odrobina tartego żółtego sera, kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Z każdej kromki pieczywa tostowego wycinamy jak największy okrąg (ja zrobiłam to szerokim kubkiem).
  2. Oddzielamy wycięte okręgi od skórki i każdy rozwałkowujemy na płasko (wałkiem do ciasta).
  3. Tak przygotowane pieczywo wykładamy do spryskanej olejem formy na muffinki, tworząc kształt miseczki.
  4. Następnie każdą „kokilkę” lekko solimy i pieprzymy, wykładamy nasze drobno pokrojone dodatki (szczypior, paprykę, ser, wędlinę, itd.).
  5. Na wierzch każdej „kokilki” delikatnie wylewamy jajko, które również lekko solimy i pieprzymy.
  6. Całość pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok 15 min. – czas pieczenia zależy od stopnia ścięcia jajka do takiego jaki lubicie.
  7. Upieczone „kokilki” wykładamy na talerze i dekorujemy kiełkami.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.