Soczyste, rozpływające się w ustach żeberka wg przepisu mojej prababci.
Stara, dobra, polska kuchnia 🙂
Składniki
Porcja dla 4-5 os.
- żeberka wieprzowe (w miarę chude), ok 1,5 kg
- kapusta kiszona, 0,5 kg
- jabłka, 2 szt.
- cebula, 3 szt.
- bulion, 1 l
- kminek, 1 łyżka ziarenek
- jałowiec, 5 ziarenek
- liść laurowy, 5 szt.
- ziele angielskie, 5 szt.
- pieprz czarny, 10 szt.
- sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
- smalec, do smażenia
Wykonanie
- Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki – tak aby w każdym była kostka!
- Każdy kawałek solimy i pieprzymy (sporo pieprzu).
- Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na złoty kolor z każdej strony .
- Przekładamy je do garnka, a patelnię z tłuszczem odstawiamy na bok, będziemy na nim smażyć pozostałe składniki.
- Cebule obieramy i kroimy w plasterki.
- Jabłka myjemy – nie obieramy ze skórki!, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
- Na tłuszczu pozostałym po smażeniu żeberek podsmażamy cebulę, następnie przekładamy ją do żeberek.
- Dodajemy jabłka, odciśniętą kapustę, bulion oraz wszystkie przyprawy.
- Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (około 60-90 minut).
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉