Smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi.
Składniki
Porcja na 6 placków tortilli
- placki tortilli, 6 szt.
- mięso mielone, 500 g
- papryka czerwona, 0,5 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1-2 ząbki lub 1 łyżeczka w proszku
- fasola czerwona z puszki, 2-3 łyżki
- kukurydza konserwowa, 1 mała puszka
- pomidory krojone w puszce, 400 g (1 puszka)
- ser żółty tarty, ok 1 szklanki
- przecier pomidorowy, 1-2 łyżeczki
- przyprawa do potraw meksykańskich, 1-2 łyżki
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- chilli, szczypta do smaku
- sól i pieprz do smaku
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Paprykę czerwoną, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na oliwie.
- Dodajemy mięso mielone i mieszamy rozdrabniając tak, aby nie było dużych gródek.
- Kiedy mięso jest już podsmażone, dodajemy pomidory z puszki. Chwilę razem smażymy do odparowania płyny.
- Następnie dodajemy chili, paprykę oraz przyprawę do dań meksykańskich. Dokładnie mieszamy.
- Wsypujemy kukurydzę i czerwoną fasolę.
- Całość podsmażamy ok. 3-4 min.
- Gotowy farsz wykładamy placki tortilli i posypujemy startym serem.
- Zawijamy i chwilkę podgrzewamy na patelni grillowej z obu stron.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉