Karpatka

Karpatka – prawdopodobnie jedno z najbardziej lubianych ciast.
Ptysiowe ciasto przełożone puszystym budyniowym kremem – niebiańsko pysznie 🙂

Składniki
Ciasto:

  • jajko, 5 szt.
  • masło, 125 g
  • mąka pszenna, 250 ml (1 szkl.) + do oprószenia blach
  • woda, 250 ml (1 szkl.)
  • masło, do wysmarowania blach
  1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu roztopienia się masła.
  2. Gotujemy do momentu wrzenia i wsypujemy mąkę.
  3. Zmniejszamy ogień i ucieramy do powstania gęstej, masy bez grudek,  odchodzącej od brzegów garnka.
  4. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Wystudzoną masę przekładamy do misy miksera i wbijamy kolejno jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
  6. Całość  miksujemy do momentu kiedy otrzymamy gładkie ciasto bez grudek.
  7. Gotową masę dzielmy na 2 części.
  8. Blachy o wymiarach ok 29×24 cm (ciasta można piec z jednej blaszce po kolei lub jeśli mamy to w dwóch jednocześnie) smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  9. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce łyżką stołową i wyrównujemy. Ciasto jest klejące dlatego łatwiej rozprowadza się je maczając łyżkę w oleju.
  10. Jeśli mamy dwie blaszki, to samo robimy z drugą częścią ciasta. Jeśli nie, pieczemy ciasta kolejno.
  11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 25 – 30 minut na złoty kolor.
    UWAGA: w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
  12. Po upieczeniu studzimy oba blaty ciasta. 

Krem:

  • żółtko, 4 szt.
  • masło, 300 g (miękkiego)
  • mleko, 700 ml
  • budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru, 80 g
  • cukier puder, 140 g
  1. Żółtka lekko roztrzepujemy widelcem.
  2. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka i budyń. Całość mieszamy i chwilę gotujemy cały czas mieszając rózgą aby nie powstały gródki.
  3. Garnek przykrywamy folią spożywczą, tak żeby folia dotykała do masy, aby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i całość miksujemy kilka minut, do momentu kiedy powstanie puszysty krem.
  5. Następnie stopniowo dodajemy wcześniej ugotowaną masę, cały czas miksując.
  6. Jeden blat ciasta zostawiamy w blaszce, w której się piekł. Wykładamy na niego krem i rozprowadzamy równo.
  7. Wierzch przykrywamy kolejnym blatem ciasta, falami do góry.
  8. Gotową karpatkę wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta
    Przed podaniem karpatkę z wierzchu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.