Smarowidło z cebuli i jabłek z dużą ilością aromatycznego majeranku to świetna przekąska dla wegan i nie tylko. Wyśmienity smak i szybki czas przygotowania powinny Was przekonać do sięgnięcia po ten przepis. Zapraszam.
Składniki
- cebula, 3 szt. duże
- jabłka, 3 szt. duże
- czosnek, 3-5 ząbków
- majeranek, 2 łyżki
- sól, do smaku (u mnie morska)
- oliwa z oliwek
Wykonanie
- Cebule drobno kroimy i podsmażamy na małym ogniu, na oliwie z dodatkiem majeranku, do czasu kiedy zmięknie.
- Następnie dodajemy obrane i starte na tarce (duże oczka) jabłka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy do czasu kiedy masa dobrze odparuje i kiedy jabłka zmiękną.
- Na końcu doprawiamy solą.
- Gotowe smarowidło przekładamy do miseczki.
*jeśli chcesz przechowywać smarowidło w słoikach, to jeszcze gorące przełóż do nich, dobrze zakręć i odwróć do góry dnem (z tych proporcji nie wychodzi go zbyt dużo – u nas znika zaraz po przygotowaniu 😉
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉