Pyszne śledzie w sosie curry z dodatkiem ogórka konserwowego i aromatycznych przypraw będą się pięknie prezentować na świątecznym stole. Ciekawe połączenie smaków, piękny kolor i wyśmienity smak.
Składniki
- filety śledziowe a’la Matias w oleju, 450 g
- ogórki konserwowe, 3-4 szt. (średniej wielkości)
- czerwona cebula, 1 szt.
- śmietana 18%, 250 g
- majonez, 3 łyżki
- musztarda francuska, 1 łyżka
- keczup, 1 łyżka
- curry, 1 łyżka
- pieprz cayenne, szczypta
- sól i cukier do smaku (po ok 1 łyżeczce)
Wykonanie
- Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki.
- W misce przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę, majonez, musztardę i keczup, dodajemy curry i szczyptę pieprzu cayenne.
- Do dużej miski przekładamy pokrojone śledzie, pokrojone w niedużą kosteczkę ogórki konserwowe i cebulę.
- Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy.
- Na koniec przyprawiamy solą i cukrem.
- Odstawiamy do lodówki do „przegryzienia” na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉