Śledź w towarzystwie jabłka, cebuli, kiszonego ogórka, ziemniaka i zielonego groszku połączone mixem jogurtu z majonezem – to musi być imprezowy hit
Składniki
- śledź matias solony, 4 szt.
- groszek zielony konserwowy, 1 puszka mała
- jabłko, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- ziemniaki, 3 szt.
- pomidory, 2 szt.
- ogórek kiszony, 2 szt.
- majonez, 2 łyżki
- jogurt naturalny, 2 łyżki
- koperek świeży, pół pęczka
- sól i pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie studzimy, obieramy ze skórki.
- Śledzie i groszek odsączamy na sicie.
- Ziemniaki, jabłko, cebulę, pomidory i ogórki kroimy w grubszą kostkę.
- Do miski wrzucamy powyższe składniki.
- W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz pokrojonym koperkiem i dodajemy do pozostałych składników.
- Przyprawiamy solą i pieprzem. UWAGA z solą – śledzie są słone, próbujemy i dopiero przyprawiamy. Sałatka powinna być dość pierna.
- Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę do „przegryzienia”.
 Smacznego
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu
Kiedyś nie znosiłam śledzi – mąż nauczył mnie je jeść i teraz uwielbiam..
Cudownie, zapraszam do degustacji
Śledzić tego bloga czy… nie śledzić? oto jest pytanie
Śle-dzić! śle-dzić!
Ciekawy pomysł na sałatkę. Uwielbiam ogórki kiszone, śledzie odrobinę mniej. Czas się do nich przekonać.
Polecam i mam nadzieję, że się polubicie
Moja mama by to schrupała w mgnieniu oka! Pycha!
Mama wie co dobre
może też się skusisz?
Nigdy do tej pory nie lubiłam sałatek śledziowych. Mama zrobiła tą na Wigilię. Jem trzecią dokładkę… Wesołych Świąt!
Ale miło, taka opinia to najlepszy prezent, dziękuję Wesołych świąt!