Sałatka śledziowa

Śledź w towarzystwie jabłka, cebuli, kiszonego ogórka, ziemniaka i zielonego groszku połączone mixem jogurtu z majonezem – to musi być imprezowy hit 😉

Składniki

  • śledź matias solony, 4 szt.
  • groszek zielony konserwowy, 1 puszka mała
  • jabłko, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • ziemniaki, 3 szt.
  • pomidory, 2 szt.
  • ogórek kiszony, 2 szt.
  • majonez, 2 łyżki
  • jogurt naturalny, 2 łyżki
  • koperek świeży, pół pęczka
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie studzimy, obieramy ze skórki.
  2. Śledzie i groszek odsączamy na sicie.
  3. Ziemniaki, jabłko, cebulę, pomidory i ogórki kroimy w grubszą kostkę.
  4. Do miski wrzucamy powyższe składniki.
  5. W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz pokrojonym koperkiem i dodajemy do pozostałych składników.
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem. UWAGA z solą – śledzie są słone, próbujemy i dopiero przyprawiamy. Sałatka powinna być dość pierna.
  7. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę do “przegryzienia”.

 Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


11 odpowiedzi do “Sałatka śledziowa”

  1. Nigdy do tej pory nie lubiłam sałatek śledziowych. Mama zrobiła tą na Wigilię. Jem trzecią dokładkę… Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.