Kolejna propozycja do naszej spiżarki.
Wyśmienite słodko-pikantne ogórki w zalewie gyros idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub imprezowa przystawka.
Składniki
- ogórki gruntowe, 2,5 kg
- papryka czerwona, 3 szt.
- cebula, 2-3 szt.
- marchew, 1-2 szt.
- czosnek, 4-5 ząbków
- przyprawa gyros, 1 op.
- gorczyca, 1 op.
- ocet, 2 szkl.
- cukier, 2 szkl.
- sól, 2 łyżki
- olej rzepakowy, 100 ml
Wykonanie
- Ogórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie ogórki kroimy w około 1 cm plastry i przekładamy do dużej miski.
- Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, w cienkie plasterki marchewkę i czosnek.
- Warzywa zasypujemy solą i dokładnie mieszamy.
- W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę: dodajemy ocet, cukier, przyprawę gyros, gorczycę i dokładnie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.
- Gotową zalewę przelewamy do ogórków, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na kilka godzin, co jakiś czas poruszając miską aby wszystkie warzywa pokryła zalewa.
- Słoiki wyparzamy, osuszamy i napełniamy ogórkami z zalewą. Szczelnie zamykamy.
- Pasteryzujemy w piekarniku (szczegóły dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ)
- Słoiki odstawiamy na min. 1 tydzień do przegryzienia się.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu.