Sałatka do słoików – ogórki w zalewie gyros

Kolejna propozycja do naszej spiżarki.

Wyśmienite słodko-pikantne ogórki w zalewie gyros idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub imprezowa przystawka.

Składniki

  • ogórki gruntowe, 2,5 kg
  • papryka czerwona, 3 szt.
  • cebula, 2-3 szt.
  • marchew, 1-2 szt.
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • przyprawa gyros, 1 op.
  • gorczyca, 1 op.
  • ocet, 2 szkl.
  • cukier, 2 szkl.
  • sól, 2 łyżki
  • olej rzepakowy, 100 ml

Wykonanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 1,5 godziny.
  2. Po tym czasie ogórki kroimy w około 1 cm plastry i przekładamy do dużej miski.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, w cienkie plasterki marchewkę i czosnek.
  4. Warzywa zasypujemy solą i dokładnie mieszamy.
  5. W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę: dodajemy ocet, cukier, przyprawę gyros, gorczycę i dokładnie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.
  6. Gotową zalewę przelewamy do ogórków, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na kilka godzin, co jakiś czas poruszając miską aby wszystkie warzywa pokryła zalewa.
    Sałatka - ogórki w zalewie gyros
  7. Słoiki wyparzamy, osuszamy i napełniamy ogórkami z zalewą. Szczelnie zamykamy.
  8. Pasteryzujemy w piekarniku (szczegóły dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ)
  9. Słoiki odstawiamy na min. 1 tydzień do przegryzienia się.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.