Caprese

Caprese
Caprese

Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii.
Tu wersja Halloweenowa Caprese z pająkami z oliwek  😉

Składniki

  • mozzarella, 1 kulka
  • pomidor średni, 1 szt.
  • oliwki czarne, bez pestek
  • oliwa
  • pieprz czarny, grubo zmielony
  • zatar, opcjonalnie

Wykonanie

  1. Mozzarellę i pomidora kroimy w jednakowej grubości plastry.
  2. Układamy w następującej kolejności: mozzarella, pomidor, liść bazylii.
  3. W wersji Halloweenowej – pająki z oliwek robimy jak na zdjęciu.
  4. Całość polewamy oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem i zatarem.

Buon appetito 🙂

Dodaj komentarz