Efektowna, smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Ciekawe połączenie smaków na pewno zdobędzie grono amatorów.
Składniki (na 4 kokilki)
- ciasto francuskie, 1 op
- serek śmietankowy, ok 200 g (u mnie Twój Smak)
- łosoś wędzony, 100 g
- oliwki czarne
- koperek, ok 0,5 pęczka
- cienki szczypiorek, do dekoracji
- oregano, papryka słodka, sól i pieprz, do smaku
- czarnuszka
- jajko, 1 szt.
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. góra-dół.
- Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki ok 15 min. przed przygotowaniem.
- Rozwijamy ciasto, szklanką wykrawamy kółka – po 3 na każdą kokilkę.
- Jedno kółko zostawiamy w całości a z pozostalych dwóch wykrawamy kieliszkiem małe kółko na środku (z pozostalych środków można zrobić pizzerinki lub ciasteczka z dżemem).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kokilki, kolejno: całe kółko jako spód, smarujemy roztrzepanym jajkiem, na to układamy kółko z wyciętym środkiem, smarujemy jajkiem i na górę trzecie kółko z wyciętym środkiem i również smarujemy jajkiem. Wierzch posypujemy czarnuszką.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min. Pieczemy na złoty kolor.
- Upieczone kokilki odstawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy serek.
- Serek śmietankowy przekładamy do miski, dodajemy pokrojony koperek, oregano, paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Mieszamy na jednolitą masę.
- Plastry łososia oddzielamy od siebie.
- Do wystudzonych kokilek z ciasta francuskiego wkladamy plastry łososia ułożone w kształt „lejka”, w środek szprycą nakładamy serek. Na górze układamy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorkiem.
Kokilki z ciasta francuskiego z serkiem i wędzonym łososiemSmacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Pyszne przekąski! Chętnie spróbuję 🙂
Bardzo miło 🙂 daj znać jak smakowały 😉