Kokilki z ciasta francuskiego z serkiem i wędzonym łososiem

Efektowna, smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Ciekawe połączenie smaków na pewno zdobędzie grono amatorów.

Składniki (na 4 kokilki)

  • ciasto francuskie, 1 op
  • serek śmietankowy, ok 200 g (u mnie Twój Smak)
  • łosoś wędzony, 100 g
  • oliwki czarne
  • koperek, ok 0,5 pęczka
  • cienki szczypiorek, do dekoracji
  • oregano, papryka słodka, sól i pieprz, do smaku
  • czarnuszka
  • jajko, 1 szt.

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. góra-dół.
  2. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki ok 15 min. przed przygotowaniem.
  3. Rozwijamy ciasto, szklanką wykrawamy kółka – po 3 na każdą kokilkę.
  4. Jedno kółko zostawiamy w całości a z pozostalych dwóch wykrawamy kieliszkiem małe kółko na środku (z pozostalych środków można zrobić pizzerinki lub ciasteczka z dżemem).
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kokilki, kolejno: całe kółko jako spód, smarujemy roztrzepanym jajkiem, na to układamy kółko z wyciętym środkiem, smarujemy jajkiem i na górę trzecie kółko z wyciętym środkiem i również smarujemy jajkiem. Wierzch posypujemy czarnuszką.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min. Pieczemy na złoty kolor.
  7. Upieczone kokilki odstawiamy do ostygnięcia.
  8. W tym czasie przygotowujemy serek.
  9. Serek śmietankowy przekładamy do miski, dodajemy pokrojony koperek, oregano, paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Mieszamy na jednolitą masę.
  10. Plastry łososia oddzielamy od siebie.
  11. Do wystudzonych kokilek z ciasta francuskiego wkladamy plastry łososia ułożone w kształt „lejka”, w środek szprycą nakładamy serek. Na górze układamy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorkiem.

Kokilki z ciasta francuskiego z serkiem i wędzonym łososiem

Kokilki z ciasta francuskiego z serkiem i wędzonym łososiemSmacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 Replies to “Kokilki z ciasta francuskiego z serkiem i wędzonym łososiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.