Arbuz jest idealnym owocem na upalne dni. Zawiera wiele wody, świetnie nawadnia organizm i gasi pragnienie. Poza tym zawiera witaminę A, B6 oraz C.
Polecam bosko zimny i delikatnie słodki sorbet z arbuza 😉
Składniki
- arbuz, 0,5 szt.
- limonka, 1 łyżka wyciśniętego soku
- truskawka, 4-5 szt. (opcjonalnie)
- miód, 2-4 łyżki
- świeża mięta, kilka listków
Wykonanie
- Z arbuza kroimy w plastry, wykrawamy miąższ, pozbywamy się pestek i kroimy go w nieduże kostki.
- Tak przygotowanego arbuza wstawiamy do zamrażalnika na ok 12 godzin (najlepiej na noc).
- Po tym czasie, zamrożonego arbuza blendujemy lub miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy sok z limonki, dorzucamy truskawki (opcjonalnie) i miód do smaku (słodkość regulujcie dodając małe porcje miodu, mieszając do momentu kiedy uznacie, że jest ok).
- Całość dokładnie blendujemy i gotowe.
- Gotowy sorbet przechowujemy w zamrażalniku w pojemniku po lodach.
- Przed podaniem wyjmujemy go na chwilę do lodówki, żeby troszkę odtajał.
- Do pucharków nakładamy łyżką do lodów i dekorujemy listkiem mięty.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉