Drobiowy mielony – owszem, ale jego wyjątkowość polega na pokrojeniu drobno piersi kurczaka, a nie tradycyjnym zmieleniu jej. Przekonajcie się jak znacząca jest różnica w smaku 😉
Składniki
- podwójna pierś kurczaka, 1 szt.
- pieczarki, 4-5 szt startych na grubych oczkach
- bułka czerstwa namoczona w mleku, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- jajko, 1 szt.
- natka pietruszki, garść pokrojonej
- mix przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra lub chilli, majeranek – wymieszać po ok 1 łyżeczce każdej przyprawy (ewentualnie „Przyprawa do mięsa mielonego”)
- olej rzepakowy, do smażenia
- bułka tarta, do panierowania
Wykonanie
- Pierś kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w drobnego kawałki.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy lekko solą, żeby zmiękły.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, czym dłużej, tym kotlety będą bardziej puszyste.
- Sprawdzamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Formujemy kotlety (jeśli masa się klei moczymy ręce w zimnej wodzie) i panierujemy w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy gotowe kotlety i smażymy na złoty kolor.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Ha, ha właśnie takiego jadłam przed chwilą. U nas nazywa się szarpany
Proszę jakie zgranie 😉
Ooo jak bez mielenia to może zrobię bo się jeszcze nie dorobiłam maszynki.
Smakuje 100 razy lepiej niż mielony