Prosty, szybki przepis. Idealny dodatek do letnich obiadów. Kompot jest słodziutki i można go rozcieńczać wodą.
Niezapomniany smak dzieciństwa. Obowiązkowa pozycja w naszej spiżarce 😉
Składniki
- czereśnie (u mnie ciemne czerwone)
- zalewa 2:1 – na każde 200 ml wody dodajemy 100 g cukru
Wykonanie
- Czereśnie dokładnie myjemy i usuwamy ogonki.
- Przygotowujemy syrop z wody i cukru – ilość zależy od ilości słoików:
w garnku gotujemy wodę z cukrem (na każde 200 ml wody dajemy 100 g cukru). - Owoce przekładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików – napełniamy do około 3/4 wysokości słoika.
- Zalewamy gorącą zalewą – zostawiamy około 1 cm wolnego miejsca od góry.
- Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy – ja robię to w piekarniku – szczegóły dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉