Delikatne klopsiki z białej kiełbasy w wyrazistym sosie chrzanowym to szybkie i smaczne danie obiadowe.
Składniki
Porcja dla 4 os.
- kiełbasa biała surowa, 4-5 szt.
- chrzan tarty, 3-4 łyżki (regulujemy ostrość wg swojego uznania)
- majeranek, 1 łyżka
- masło, 50 g
- śmietana 18%, 250 ml
- olej, do smażenia
- sól i biały pieprz do smaku
Wykonanie
- Kiełbasę obieramy z flaka, przekładamy do miski, dodajemy majeranek i wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę.
- Następnie formujemy małe klopsiki.
- Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy klopsiki z każdej strony, do zarumienienia.
- Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Chwilkę gotujemy na małym ogniu.
- Do sosu przekładamy klopsiki i jeszcze chwilkę gotujemy razem, do połączenia się smaków.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉