Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Delikatne klopsiki z białej kiełbasy w wyrazistym sosie chrzanowym to szybkie i smaczne danie obiadowe.

Składniki
Porcja dla 4 os.

  • kiełbasa biała surowa, 4-5 szt.
  • chrzan tarty, 3-4 łyżki (regulujemy ostrość  wg swojego uznania)
  • majeranek, 1 łyżka
  • masło, 50 g
  • śmietana 18%, 250 ml
  • olej, do smażenia
  • sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Kiełbasę obieramy z flaka, przekładamy do miski, dodajemy majeranek i wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę.
  2. Następnie formujemy małe klopsiki.
  3. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy klopsiki z każdej strony, do zarumienienia.
  4. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy.
  5. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Chwilkę gotujemy na małym ogniu.
  7. Do sosu przekładamy klopsiki i jeszcze chwilkę gotujemy razem, do połączenia się smaków.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.