Karkówka w połączeniu z pieczoną czerwoną kapustą to rozpływające się w ustach łatwe w wykonaniu danie, które skradło serca naszej rodziny i przyjaciół.
Kilka minut przygotowań i robi się praktycznie samo 😉
Składniki
- karkówka, ok 1,5 kg
- kapusta czerwona, 1 mała główka
- przyprawa do mięsa wieprzowego, 3-4 łyżki lub ulubione przyprawy
- vegeta domowa – przepis TUTAJ lub kupna
- majonez domowy – przepis TUTAJ lub kupny, 250 g
Wykonanie
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry grubości ok 1,5 cm.
- Każdy plaster karkówki oprószamy przyprawą do mięsa wieprzowego lub ulubionymi przyprawami.
- Z kapusty zdejmujemy brzydkie wierzchnie liście, myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok 1,5 cm.
- W naczyniu żaroodpornym dość ciasno układany na przemian plaster karkówki z plastrem kapusty i tak do zapełnienia naczynia (zdjęcie poniżej).
- Całość obficie posypujemy vegetą (przepis na domową vegetę TUTAJ).
- Następnie smarujemy dosyć grubo i dokładnie majonezem (przepis na domowy majonez TUTAJ) .
- Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 2 godziny.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
A czy można zamiast majonezu użyć np. jogurtu naturalnego wymieszanego z musztardą?
Nie próbowałam, ale myślę, że można spróbować.
Muszę spróbować z majonezem. Ja robię podobnie , ale z kapustą wkładam jeszcze pieczarki i polewam obficie ketchupem .