Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii.
Poniżej wersja na Halloween.
Składniki
- mozzarella, 1 kulka
- pomidor średni, 1 szt.
- bazylia świeża
- oliwa
- pieprz czarny, grubo zmielony
- oliwki czarne bez pestek
Wykonanie
- Mozzarellę i pomidora kroimy w jednakowej grubości plastry.
- Układamy w następującej kolejności: mozzarella, pomidor, liść bazylii.
- Pająki z oliwek robimy jak na zdjęciu: tułów – oliwkę przekrawamy wzdłuż na pół, głowa – oliwkę przekrawamy w poprzek na pół, nogi – oliwkę kroimy w plasterki w poprzek następnie każdy plasterek na pół.
- Całość polewamy oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.
Buon appetito 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉