Szybki i łatwy w przygotowaniu, delikatny w smaku bigos z młodej kapusty, na masełku z koperkiem i dodatkiem ulubionej kiełbaski – to wiosenny hit!
Składniki
- młoda kapusta, 1 główka ok 800 g
- ulubiona kiełbasa, ok 100 g
- cebula, 1 szt.
- masło, 1 łyżka
- liść laurowy, 2-3 szt.
- ziele angielskie, 2-3 kulki
- pieprz czarny, 3-4 kulki
- cukier, 1 płaska łyżeczka
- sól i pieprz, do smaku
- koperek, 1 pęczek
Wykonanie
- W wysokiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę.
- Następnie dodajemy umytą, poszatkowaną kapustę. Chwilę razem podsmażamy (3-4 min.).
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kulki. Polewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojony koperek. Dokładnie mieszamy.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉