Przystawka robiąca duże wrażenie wizualne i przede wszystkim smakowe.
Wyśmienite połączenie smaków. Szybka i łatwa w przygotowaniu.
Składniki
(u mnie porcja dla 2 osób – zakładamy, że na 1 osobę przypada 1 Camembert)
- ser Camembert (ulubiony), u mnie President, 2 szt.
- świeże figi, 3 szt.
- orzechy włoskie łuskane, 1 garść
- miód, 2 łyżki
Wykonanie
- Sery grillujemy z obu stron na patelni grillowej, do momentu kiedy będą miękawe (sprawdzisz to lekko ugniatając ser).
- Na osobnej, suchej patelni lekko podprażamy orzechy.
- Następnie dodajemy do nich 2 łyżki miodu i delikatnie karmelizujemy na malutkim ogniu (dosłownie momencik).
- Figi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy wg uznania (u mnie pokrojone w plasterki i w ćwiartki).
- Na talerzach wykładamy zgrillowany Camembert, na wierzchu układamy figi i całość polewamy karmelizowanymi orzechami.
- Podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉