Bananowe duszki to szybka, prosta, słodka i smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na przyjęcie dla dzieci lub Halloween.
Składniki
- banan, 3 szt. (nieduży)
- czekolada biała, 1 tabliczka
- czekolada mleczna lub gorzka, 2-3 kostki
- dekoracja cukrowa „oczy”, opcjonalnie
- długie patyczki, 6 szt.
Wykonanie
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W osobnej małej miseczce rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciemną czekoladę.
- Banany obieramy ze skórek i przekrawamy w poprzek na pół.
- Każdego banana nadziewamy na patyczek i maczamy w roztopionej białej czekoladzie.
- Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby czekolada bardzo delikatnie zastygła i przyklejamy „cukrowe oczy” lub robimy kropeczki w miejscu oczu z ciemnej czekolady.
- Następnie ciemną czekoladą (wykałaczką) rysujemy uśmieszki.
- Wstawiamy do lodówki na czas kiedy czekolady zastygną.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉