Smarowidło z cebuli i jabłek – wegańskie

Smarowidło z cebuli i jabłek z dużą ilością aromatycznego majeranku to świetna przekąska dla wegan i nie tylko. Wyśmienity smak i szybki czas przygotowania powinny Was przekonać do sięgnięcia po ten przepis. Zapraszam.

Składniki

  • cebula, 3 szt. duże
  • jabłka, 3 szt. duże
  • czosnek, 3-5 ząbków
  • majeranek, 2 łyżki
  • sól, do smaku (u mnie morska)
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

  1. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na małym ogniu, na oliwie z dodatkiem majeranku, do czasu kiedy zmięknie.
  2. Następnie dodajemy obrane i starte na tarce (duże oczka) jabłka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy do czasu kiedy masa dobrze odparuje i kiedy jabłka zmiękną.
  3. Na końcu doprawiamy solą.
  4. Gotowe smarowidło przekładamy  do miseczki.

*jeśli chcesz przechowywać smarowidło w słoikach, to jeszcze gorące przełóż do nich, dobrze zakręć i odwróć do góry dnem (z tych proporcji nie wychodzi go zbyt dużo – u nas znika zaraz po przygotowaniu 😉

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.