Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii

Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa 🙂 Świetny, delikatny i bardzo aromatyczny. Ma już wielu amatorów 😉 

Składniki

  • cukinia, 3 szklanki startej na dużych oczkach (ok 400 g, 2 średnie cukinie) – dobrze odciśniętej
  • pieczarki, 200 g – oczyszczonych i drobno pokrojonych
  • bułka tarta, 2 szklanki
  • żółty ser starty, 200 g
  • pomidory suszone, 5-6 szt. – drobno pokrojone
  • olej, 1/4 szklanki (ją dałam z suszonych pomidorów)
  • cebula, 1 szt – drobno pokrojona
  • żółtka, 3 szt.
  • białka, 3 szt. ubite na sztywną pianę
  • vegeta,  1 łyżka
  • czosnek, 3 ząbki – drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
  • majeranek, szczypta
  • natka pietruszki, posiekana
  • sól i pieprz,  do smaku
  • masło, do wysmarowania keksówki

Wykonanie

  1. Startą cukinię dobrze odcisnąć, żeby była jak najbardziej sucha.
  2. Drobno pokrojone pieczarki podsmażyć na patelni i odparować.
  3. W dużej misce dobrze wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, suszonymi pomidorami, natką i przyprawami.
  4. Dodać ubite na pianę białka i delikatnie wymieszać.
  5. Jeśli całość jest zbyt mokra dodać więcej bułki tartej.
  6. Przełożyć masę do dużej keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st ok 1 godziny, aż wierzch się przybrązowi.
  8. Odstawić pasztet do wystygnięcia. Najlepiej jeść do po kilku godzinach gdy dobrze stężeje.
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii

Smacznego 🙂 

2 odpowiedzi do “Pasztet z cukinii”

Dodaj komentarz