Ziemniaki dzięki nacięciom są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Aromatyczne dzięki dużej ilości przypraw. Dzieci twierdzą, że smakują jak chipsy.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- ziemniaki, 4 szt. (zbliżonej wielkości)
- ulubione przyprawy ( u mnie: sól morska, czosnek granulowany, rozmaryn, oregano)
- olej lub masło klarowane
- koperek, do podania
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.
- Następnie nacinamy w jak najcieńsze plasterki. Uwaga! – nie przecinamy ich do końca. Idealna do tego jest drewniana łyżka.
- Do oliwy lub roztopionego masła dodajemy przyprawy.
- Za pomocą pędzelka smarujemy każdego ziemniaka dokładnie, również pomiędzy nacięciami.
- Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem i wykładamy ziemniaki.
- Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, góra-dół, pieczemy ok. 45 min. – aż się dobrze przyrumienią i będą miękkie (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i rodzaju ziemniaków).
Propozycja podania
*idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla
*dobrze smakują z gzikiem (przepis tutaj) lub sosem czosnkowym (przepis tutaj)
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉